Çocuk gelişim

Çocuklarda İşitme Kaybı

çocuklarda işitme kaybı

Çocuklarda İşitme Kaybı

Çocuklarda işitme kaybının olmasında bir çok sebep etken olabilir. Bu sebeplerin içerisinde kafa travmaları, çocukluk çağı hastalıkları, doğum esnasında olumsuz şekilde gerçekleşen komplikasyonlar, kronik kulak enfeksiyonları, annenin gebelik süresi içerisinde geçirmiş olduğu ateşli hastalıklar ve dış kulak, iç kulak, orta kulak ya da santral sinir sistemiyle ilgili sorunlar çocuklarda işitme kaybına sebep gösterilebilir. Çocuklarda gelişen işitme kaybı dış kulaktan veya orta kulaktan kaynaklanıyorsa ilaç veya cerrahi müdahaleler ile tedavi edilebilir. Fakat iç kulakta kalıcı işitme kaybı varsa işitme tipine ve derecesine uygun olarak bir işitme cihazı uygulanabilir.

Çocuklarda İşitme Kaybı Nasıl Etkiler?

Çocuklarda işitme kaybının elbette ki olumsuz etkileri vardır. Çocuğunuzun işitme kaybı olduğunu erken yaşta anlayabilirsiniz. Bunun için bir kaç belirti vardır. Bu belirtileri çocuğunuzun üzerinde gözlemleyerek analiz etmeniz mümkün. Bu süreçte tam sağlık sahibi çocuklara göre bazı öğrenim gecikmesi olarak fark edilmesi oldukça yaygındır. İşitme kaybı yaşayan bebek ve çocuklarda konuşma ve dil öğrenimi aksayabilir, öğrenim güçlüğü yaşanabilir, kelime söylerken duraksama, söylenen kelimelere karşılık olarak tepkisiz kalma ve tutarsız tepkiler verme gibi durumlar ile karşılaşılabilir.

çocuklar için işitme cihazı

Çocukluk çağında işitme kaybının en belirgin etkisi; dil gelişiminde gerilik, anlama ve kavramada zorlanma, okul başarısının düşmesi, sosyalleşmekte sorunlar yaşandığı için duygusal yönden de büyük oranda olumsuz etkilenme ve soyut düşüncenin azalması olarak sıralayabiliriz. Tüm bu sorunları yaşamamak ya da en aza indirmek için erken tanının çok büyük bir önemi vardır.

Çocuklar İçin İşitme Cihazı

Çocuklarda ilk üç yaş işitme ve konuşma gelişimi açısından en önemli dönem olarak bilinir. Bu yaş aralığında ailelerin çocukların işitme ve konuşma gelişimini dikkatli şekilde gözlemlemeleri gerekmektedir. Olası bir gecikme ya da sorun olduğunu fark ettiklerinde ise doktora başvurmaları çok önemlidir. Eğer ortada bir risk faktörü varsa yıllık yapılan odyolojik kontrollerle çocuğun kontrol altında tutulması gereklidir. Çocuklarda odyolojik değerlendirme yapılırken ayrıntılı anamnez alınması, otoskopik inceleme yapılması, davranışsal ve fizyolojik testlerin de incelenmesi büyük önem taşır. Sonrasında ise bu değerlendirme ve testler üzerine işitme uzmanı tarafından işitme kaybına uygun olan bir işitme cihazı uygulaması yapılmalıdır. Tercih edilecek işitme cihazının çocuklar için uygun bir işitme cihazı olması son derece önemlidir. Bu işitme cihazlarının bazı önemli özelliklere sahip olması gerekir.

çocuk ve bebekler için işitme cihazı nasıl seçilir

Çocuklar İçin Uygun İşitme Cihazı Nasıl Seçilir?

Çocuklar için doğru işitme cihazını seçmek son derece önemlidir. Bunun için göz önünde bulundurmanız gereken bir kaç madde vardır. Bizlerin tercih edilebilecek olarak önerdiği Phonak V çocuklar için son derece uygundur ve kullanımı rahattır. Bu bilgileri okuyarak sizler de çocuklarınız için uygun olan cihazın nasıl olması gerektiğini öğrenebilirsiniz.

  • Çocukların işitme cihazını ağızlarına götürmesini ve cihazın ıslanmasını göz önünde bulundurarak su geçirmez bir cihaz seçmelisiniz.
  • İşitme cihazının kulağa rahat bir oturumu olmalı bu yüzden çocuğun kulağına uygun bir cihaz seçilmelidir.
  • Çocukların kulak kanalının gelişimi devam eder kulak ve kanal yerine kulak arkası işitme cihazları tercih edilmelidir.
  • Çocuklar işitme cihazına müdahale edemedikleri ve şikayetlerini dile getiremedikleri için gürültü azaltma, frekans sıkıştırma ve feedback yönetimi gibi özellikleri de barındırması gerekir.
  • Çocuklarınız ile daha uzun süre iletişimde kalmak ve onların cihaza alışması için pil tüketim süresi daha uzun olan cihazlar göz önünde bulundurulmalıdır.

İlgili Mesajlar

1 thoughts on “Çocuklarda İşitme Kaybı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir