Kulak Bölümleri
Kulak bölümleri nelerdir? Kaç bölümden oluşur? Kulağın görevi nedir? Kulak bölümleri ne işe yaramaktadır gibi pek çok sorunun cevabını sunarak sizleri bilgilendirmek istemekteyim. İnsanlar ve hayvanlar için son derece önemli olan kulak işitmemizi sağlarken aynı zamanda dengemizi de sağlayan beş duyu organımızdan biridir.
Kulak Bölümleri Nelerdir?
Duyma ve işitme organımız olan aynı zamanda dengemizi sağlayan kulak bölümleri; Dış kulak ”auris externa”, orta kulak ”auris media” ve iç kulak ”auris interna” olmak üzere 3’e ayrılmaktadır.
Dış Kulak; Dış kulakta dışarı doğru olan çıkıntı vardır buna kulak kepçesi ”auricula” adı verilmektedir. Kulak kepçesi dışarıdan gelen sesin hangi yönde ve nereden geldiğini algılamamıza yardımcı olmaktadır. İki kısımdan oluşan dış kulağı orta kulağa bağlayan bir kanal vardır. Dış kulak yolunun ilerisinde kulak zarı bulunmaktadır. Bu zar dış kulak ve orta kulağı birbirinden ayırmaya yardımcı olmaktadır.
Orta Kulak; Orta kulak iç kısmındaki östaki borusu sayesinde kulak yatağında birleşim sağlamaktadır. Bu da kulaktaki iç ve dış basıncın dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Esneme ve yutkunma durumlarında açık olan östaki borusu normalde kapalı vaziyette durmaktadır. Orta kulakta olan önemli şeylerden biri de birbirlerine bağlı olan kemikçiklerdir. Bu kemikçikler sırası ile çekiç ”malleus”, örs ”incus” ve üzengi ”stapes” olarak adlandırılmaktadırlar. Orta kulak ve iç kulağın bağlantısını sağlayan kemikler bunlardır. Aynı zamanda bu 3 küçük kemikçik vücudumuzda bulunan en küçük kemikler olarak bilinmektedirler.
İç Kulak; İç kulak kendi içerisinde 3 kısımdan oluşmaktadır. 3 kemiğin oluşturduğu boşluktan meydana gelmektedir. İç kulakta bulunan 3 yarım daire şeklinde kanallara bağlanmaktadır. Bu kanallarda endolenf adında sıvı bulunur. İşitmemizi sağlayan iç kulaktaki bölüm salyangoz olarak bilinmektedir. İç kulak kısmında bulunan vestibular ve timpanik kanal zarı taban zarı üzerindeki ses titreşimi ve dalgaları algılamaktadır.
Kulağın iç kısmında korti organı bulunmaktadır bu ise beyne giden işitme sinirleri ile bağlantı kurmaktadır. İşitme eyleminin gerçekleştirilebilmesi için kulak kepçesinde toplanan ses dalgaları kulak yolunda ilerleyerek kulak zarına titreşim vermesi gerekmektedir. Kulak zarının almış olduğu titreşim orta kulaktan çekiç, örs ve üzengi kemikçikleri çarparak oval pencereye kadar ulaşır. Ulaşan titreşimler vestibular ve timpanik kanalındaki perilenf sıvısında basınç oluşturur. Basınç perilenf , taban zarı ve almaçları hareketlendirir. Kulaktaki ince tüyler örtücü zara sürtünür ve almaçalarda uyarı oluşturur. Uyarı ile corti organında değişilik işitme sinirinin impuls neden yaratır. Son olarak impulsların beyne iletilmesi ile işitme eylemi sağlanmış olur.
Kulak dışarıdan bakıldığında basit gibi görülse de aslında oldukça karışık ve bir o kadar mucizevi sistemi olan bir organdır. Baktığımızda dış kulağı görmekteyiz ancak neredeyse tüm cevher içeride saklıdır. Oldukça hassas ve narin olan kulaklarımıza gereken özeni göstermemiz gerekmektedir. Kulaklarınız ile ilgili şikayetçi olduğunuz durumlar karşısında kesinlikle KBB doktoruna görünmeyi ve sağlığınızı ihmal etmeyiniz. Aksi halde kulak enfeksiyonları, tıkanma, kristallerin kayması, sıvı birikimi, sağırlık ve benzeri gibi istemeyeceğimiz bir sonuç ile karşılaşmamız olası bir durumdur.