Sağlık

Kulak Egzaması

kulak egzaması nedir

Kulak Egzaması Nedir?

Kulak egzaması neden olur ve nasıl geçer? Tedavi süreci nasıl ilerler? Evde egzama tedavi yöntemleri var mı gibi sorularınız için metnimizi okumaya devam edebilirsiniz. Egzama tüm ciltte görülebilecek bir hastalık türüdür. Ciltte iltihaplanmaya ve kırmızı, kaşıntılı lekelerin oluşmasına neden olan bir dermatit türüdür. Bilinenin ve korkulanın aksine bulaşıcı değildir. Ancak can sıkıcı, rahatsız edici, kurtulması zor ve uğraş gerektiren bir süreç olabilir. Egzama en çok eller, boyun, yüz, dirsek kırışıkları ve diz sırtlarında görülür.

Kulak egzaması, dış kulak kanalını veya işitme kanalını etkileyen yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Tipik semptomlar kulak kanalında kaşıntı, kızarıklık ve şişliktir. Kulaklar, tıpkı vücudun diğer bölgeleri gibi egzamadan muzdarip olabilir. Kulaklarda egzamaya katkıda bulunabilecek çeşitli faktörler vardır. Bunlar genetik, kulak travması, alerjiler, yaralanma ve daha fazlasını içerir. Semptomları tanımak, durumunuzu teşhis etmenize ve tedavi etmenize yardımcı olacaktır.

Egzamanın Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler bazen hafif düzeyde ilerlerken bazen çok şiddetli olabilmektedir. Oluşan egzamanın görüntüsü genelde pul pul ve kızarıklık olarak görülmektedir. Belirtiler kulak kepçesinden başlayarak kulak memesi, kulak içi ve kulak arkasına kadar yayılabilir. Kulak hastalıkları çok çeşitli olduğu için anlaşılması zor olabilir. Bu yüzden belirtileriniöğrenerek daha kolay şekilde anlayabilirsiniz.

kulak egzaması belirtileri

Kulak egzaması belirtileri şu şekilde görülmektedir;

  • Kaşıntı,
  • Kuruluk beraberinde çatlama,
  • Pullanma görünümü,
  • Kızarıklık,
  • Kulak çevresinde şişlik,
  • Kulakta kabuklanma görünümü,
  • Kulak içi ve kulak dışı enfeksiyon,
  • Kulak görünümünde estetik bozukluk ”pürüzlü görüntü”,
  • İlerleyen süreçte kulaktan gelen akıntı.

Egzamanın Nedenleri Nelerdir?

Kulak egzamasının 3 çeşidi bulunmaktadır. Bunlar alerjik, seboreik dermatit ve asteatotik egzamadır.

Alerjik Egzama; Kulak kanalı içindeki cildi etkileyen bir egzama türüdür. Otitis eksterna olarak da adlandırılır. En sık görülen semptomlar kulak kanalında deride kaşıntı, kızarıklık ve şişliktir. Kaşıntı o kadar şiddetli olabilir ki, insanların kulak zarlarını yırtıp kanayana kadar kulaklarını kaşımasına neden olur. Bu durum genellikle birisinin polen, toz akarları veya hayvan kepeği gibi çevredeki bir şeye alerjisi olduğunda ortaya çıkar.

Seboreik Dermatit; Yağlı olabilen kırmızı, pullu, kaşıntılı yamalar ile karakterize bir cilt durumudur. Seboreik dermatit, genellikle bebeklik döneminde veya ergenlik döneminde başlayan kronik bir cilt hastalığıdır. Kafa derisi, yüz, göğüs veya sırtta kırmızı, pullu ve kaşıntılı yamalara neden olur. Bu semptomlar genellikle terleme veya stresten sonra daha da kötüleşir. Seboreik dermatit ilaçlı şampuanlar ve losyonlarla tedavi edilebilir.

Asteatotik Egzama; Genellikle sabun, deterjan, yün veya kimyasal maddeler gibi tahriş edici maddelere maruz kalındığında tetiklenen bir cilt rahatsızlığıdır. Etkilenen bölgede kızarıklık ve kuruluğa neden olur. Asteatotik egzamanın semptomları sıklıkla dermatit veya atopik dermatit ile karıştırılır. İkisi arasındaki fark, asteatotik egzama hiç tahriş edici maddelere maruz kalmamış kişilerde görülürken, dermatit ve atopik dermatit cilt koşullarıyla ilişkilidir.

Kulak Egzaması Önlemleri ve Evde Tedavisi

Kulak egzaması yetişkinlere oranla çocuklarda daha sık görülmektedir. Bu oranlar yetişkinlerde % 10 olarak kaydedilirken çocuklarda % 30 a kadar çıkmaktadır. Egzama önlem alınmadığı taktirde kronik hale gelmektedir. Bu ise egzamanızın geçmeyeceği sadece yatıştırabileceğiniz anlamına gelir. Evde alabileceğiniz önlemler şu şekildedir;

  • Sıcak suyla değil ılık suyla duş almak
  • Pamuklu giysiler giyerek yün, ipek ve diğer kumaşları çok sık kullanmamak,
  • Kuru havalarda nemlendirici kullanmak,
  • Nikel, kobalt veya bakır içeren küpelerden uzak durmak,
  • Doğal çamaşır deterjanları kullanarak giysileri iyice durulamak,
  • Duştan sonra cildinize uygun nemlendiriciler kullanmak,
  • Cildini sert şekilde kaşımaktan kaçın,
  • Soğuk ve kuru havalarda kulaklarınızı koruma altına almak,
  • Parfüm, boya ve alkol gibi alerjen etkisi yapacak maddeler içermeyen sabunlar ve cilt ürünleri kullan.

kulak egzaması tedavisi

Ancak önlem almadıysanız ve egzamanız başladıysa bunu evde cilt tipinize uygun ve seramid içeren nemlendiriciler kullanarak kontrol altına alabilirsiniz. Ayrıca shea yağı ve niacinamide içeren, cilt kaşıntısını azaltarak yatıştıracak kremler kullanmak da oldukça iyi gelecektir. Kullanacağınız ürünlere eczaneden mantar önleyici ve cilt bariyerini onaracak krem eklemeniz iyi gelecektir. Evde yapabileceğiniz tedaviler bunlarla sınırlıdır. Tabi bu öneriler egzama türünüze göre iyileşme oranını etkilemektedir. Yatışması için önlem aldıktan sonra ya da yatışmaması bir iyileşme görülmemesi durumunda kesinlikle doktora görünerek kontrol ve test yaptırmanız gerekmektedir.

İlgili Mesajlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir