Kulak Nezlesi
Halk arasında pek bilinmese de bir diğer adı ile ”Sekretuar Otitis Media” olan hastalık nedir? Hastalık geçici midir? Ne yapmak gerekir gibi sorular oldukça kafa karıştırıcı gelebiliyor bazen. Öncelikle kulak nezlesi nedir bunu bilmeli daha sonrasında ise belirti ve tedavi için neler gerekli bunları öğrenmeliyiz.
Kulak Nezlesi Nedir?
Geçmişten günümüze kadar sıklık ile çocuklarda görülen bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocuklarda grip ve orta kulak iltihabı kadar sık rastlanan bu hastalığa oldukça dikkat etmek gerekmektedir. Orta kulak boşluğunda iltihapsız şekilde sıvı birikmesi olarak bilinir. Çoğunlukla 4 ve 6 yaş aralığında görülürken bu yaşlarda kulak gelişiminin tam tamamlanmamış olmasından kaynaklı olarak çocuk hastalığı olarak bilinir. Nadir olarak yetişkinlerde rastlanmaktadır. Bazen hiç bir belirti vermeyebilir ve genelde başka bir hastalık için muayene olmaya gittiğinizde fark edilebilir bu yüzden oldukça dikkatli olmak ya da rutin kontrolleri aksatmamak gerekir. Çünkü belirtisiz bir şekilde ilerleyebilmektedir.
Belirtileri Nelerdir?
Ani değişen hava ve mevsimsel soğuklardan oldukça kolay etkilenen çocuklar için tam anlamı ile kolay yakalanabileceği bir hastalık olarak görülüyor. Üst solunum yolu enfeksiyonu olmak orta kulağı da büyük ölçüde etkiliyor. Hastalığa yakalanan çocuk ve yetişkin bireylerde belirtiler yüksek ateş, kulak ağrısı, halsiz hissetme iştahsız olma, kas ağrıları ve eklem ağrıları gibi bulgular bulunmadığı için fark edilmesi zor ve rastlantısal olmaktadır. Tek belirtisi işitmede sorun yaşanılmasıdır. Sesin az duyulması bunun tek belirtisi olduğu için çocuğunuzun kontrollerine dikkat etmelisiniz.
Ayrıca fark edebileceğiniz bir diğer madde ise çocuğunuzun sürekli kulağı ile oynamasıdır. Kendi sorununu anlatamayacak ve kendini açıklayamayacak kadar küçük çocuklar sesleri az duyduğu için sürekli olarak kulağı ile oynarlar ebeveynler olarak çocuğunuzu dikkatli gözlemlemek olası bir hastalığı erkenden fark etmek adına son derece önem taşımaktadır. İşitme kaybı hastalığın ilerleme süresine göre değişiklik göstereceği için bu çocuğunuzun zihinsel gelişimi, konuşma düzeni ve entellektüel fonsiyonlarında aksamaya neden olarak gelişimini etkilemektedir.
Çocuğunuzun işitme kaybı yaşadığını anlamakta zorluk çekiyorsanız bir kaç gözlem daha yapabilirsiniz. Çocuğunuz televizyonu yüksek sesli ya da duymak için çok yakından izliyorsa, seslendiğiniz zaman sizleri duymadığı için tepki vermiyor ya da geç duyuyorsa, duyma konusunda sorun yaşadığı için derslerinde başarıları düşüyor ve ya da notları eksik alıyorsa, çevresi veya sizler ile konuşurken daha yüksek tondan konuşuyor ise derhal bir hastaneye giderek muayene olması gerekmektedir.
Kulak Nezlesi Tanı ve Tedavisi
Kulak nezlesi tanısı sadece doktorlar tarafından yapılabilir. Dışarıdan belirti vermediği için anlaşılması zordur. Bu hastalığın sıklık ile çocuklarda görülmesi ve çocukların ise kendini ifade etmede yetersiz kalması sebebi ile zor fark edilmektedir. Doktorlar ise bunu muayene ettiği bireyde kulak zarının farklı görünmesinden ve renginden anlamaktadırlar. Ayrıca işitme testi de yaparak emin olacakları sonuca varırlar.
Tedavi sürecinde ise 3 ila 6 ay kadar takip gerekebilir. İlaç tedavisi uygulanacak ise; 2 hafta kadar sürebilmektedir. Ancak ilaç tedavisi için geç kalınmış ise sinirsel bir işitme kaybı yaşanacağı için işitme cihazı takılabilir veya bazen geri getirilemeyecek sağlık sorunları görülebilir. Tedavi edilmeyen ya da çok geç kalınan süreçlerde hastalık orta kulak iltihabına neden olmaktadır. Bu süreçte cerrahi tedavi gereklidir. Bu tedavide tüp takılarak 6 ay kadar uzayan bir süreç belirtilir.