Kulakta Dolgunluk Hissi
Kulakta dolgunluk hissi kısa süreli ya da uzun süreli olarak seyredebilir. Bazen basınç farkından dolayı kaynaklanırken bazen de hastalıkların habercisi olabilir. Peki bu dolgunluk ve basınç hissiyatı neden olur? Tedavi yöntemleri nedir? Bu durumun bir kaç nedeni olsa da genellikle üç farklı sebepten bu hissiyat ile karşılaşılmaktadır.
Dolgunluk Hissi Sebepleri
Sebepler şu şekilde sıralanmaktadır;
- Östaki Borusu; Östaki borusunun tıkanmasından veya tam anlamı ile sağlıklı bir şekilde çalışamamasından kanyaklı gelişmektedir. Bu durumda bireyler genelde kendi nefes seslerinin kulaklarına geldiğini söylerler. Ayrıca östaki borusunun tıkanması veya düzgün çalışmamasının bir sebebi bazı ilaçları kullanmaktan dolayı olabilir. Bu ilaçlar; steroid, hormon sebepleri ile ilgili ilaçlar ve kilo vermek için kullanılanlar olarak sıralanmıştır.
- Yabancı Cisim; Dış kulakta bulunarak iç kulağa kaçmış olabilecek yabancı cisimler de buna sebep olmaktadır. ”toz gibi küçük taneler de etkilemektedir.”
- Kolesteatom ve Tümörler; Kulak kanalında olması gereken derinin orta kulak içerisinde bulunması ile rahatsız edici hissiyat oluşur. Ayrıca kist ve tümörler de buna sebep gösterilebilirler.
- Orta Kulakta Sıvı Birikimi; Bir diğer adı ile Efüzyonlu Otit olarak bilinmektedir. Ağrı olmadan orta kulak içerisinde sıvı birikimi olur ve kulakta dolgunluk hissiyatı verir.
- Meniere; İç kulakta sıvı birikmesinden dolayı işitmede kayıp ve kulakta tıkanıklık hissi verir.
- Perilenfatik Fistül; Yarım daire kanallarında normalden fazla açıklık sebebi ile sıvının orta kulağa akmasından kaynaklı rahatsızlıktır.
- Alerji; Bu en kısa ve zararsız olan sebebidir. Alerjik reaksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Örnek olarak burun tıkandığında gelen kulakta da tıkanma hissi gibidir.
Kulaktaki Basınç Nasıl Gider?
Oluşan basınç hissiyatını gidermek için pek çok farklı yöntemler vardır. Evde bunları deneyerek siz de kulakta olan basınçtan kolaylık ile kurtulabilirsiniz.
- Kulağınıza sıcak kompres uygulayarak da basınç hissiyatını düşürebilirsiniz,
- Aynı anda ağız ve burnunuzu kapatarak nefes almaya çalışın,
- Sakız çiğnemek veya esnemek basıncın azalmasına yardımcı olacaktır,
- Basınç olan kulağınızın üzerine 1 saat kadar yatarak basınca sebep olan sıvının dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz,
- Sıvı alımınızı arttırarak mukusun incelmesini sağlayın.
Eğer oluşan dolgunluk hissiyatı bir hastalıktan değilse bu yöntemler işe yarayacaktır. Ancak hastalıktan kaynaklanıyorsa kesinlikle doktora görünerek olası daha büyü problemleri ortadan kaldırmak için erken müdahale yapılmasında her zaman yarar vardır. Kulakta dolgunluk hissiyatın önemsiz ufak nedenleri olduğu gibi işitme sağlığınızı etkileyecek kadar büyük ve ciddi hastalıkların habercisi de olabilir. Bu yüzden sağlığınızı ihmal etmemeniz ve önlemlerinizi veya belirtiler dahilinde gerekenleri yapmanız en doğrusu olacaktır.