İşitme cihazları, Sağlık

Odyometri Nedir?

odyometri nedir

Odyometri Nedir?

Odyometri nedir? Kimler yapar ve kimlerin yaptırması gerekir? Ne işe yarar gibi aklınızdaki tüm kafa karıştırıcı sorular ve cevaplarını metnimizi okuyarak öğrenebilirsiniz. Odyometri; Bireyin duyu ve işitme fonksiyonlarının ölçüm yapılarak bireyde bulunan işitme bozukluğunun tanı ve tedavisini belirlendiği testlere odyometri adı verilmektedir.

İşitme sağlığımız için yapılan tüm testlere odyometri denir. Yani çok kapsamlı olarak kullanılmaktadır. İşitme kaybı yaşatabilecek oldukça fazla etken vardır. Bunlar; Yaşlılık, orta kulak iltihabı, kafa travmaları, sıvı birikimi, kulak zarı yırtılması, anormal kemik büyümesi, kronik kulak enfeksiyonları, kulakta hasar, uzun süre yüksek sese maruz kalmak ve doğuştan gelen semptom bozuklukları olarak sıralanmaktadır. Tüm bu sebeplerden kaynaklı olarak gelişebilecek işitme bozukluklarını ölçmek için ise testler yapılmaktadır. Peki yapılacak olan bir çok testi kapsayan odyometri nedir? Testler ise şu şekilde; Odyometre, timpometri, elektrofizyolojik odiyometre, işitme cihazları, denge testleri ve alan odiyometresi olarak sıralanmaktadır.

Odyometri Nasıl Yapılır?

Odyometri nedir öğrendiğimize göre nasıl yapılacağını da bilmeliyiz. İşitme kaybını anlamak için yapılması gereken belli başlı testleri sıralamıştık. Bu testler bireyin işitme kaybı derecesi ve türünün belirlenmesine yardımcı olarak bizlere bilgi verir. Alınan sonuçlar ile bireyin duyma sağlığındaki bozukluğun artması önlenerek iyileştirilmeye çalışılır. Odyometri 4′ ayrılmaktadır.

odyometri nasıl yapılır

  • Timpanometri: Orta kulaktaki basıncı ölçebilmek için dış kulağa bir alet takılır. Test sonrası ortaya çıkan veriler timpanometri sonuçlarını belirlemektedir.
  • Saf Ses Odyometrisi: Bireyin duyabileceği en düşük ve en yüksek ses şiddetini ölçer. Sırası ile hava ölçümlerinde başlayıp kulak kepçesi ve sonrasında beyinde sonlanır. Bu test hasta olan birey ile odyometrist arasında olur. Karşısında durarak sesleri duyduğunda elindeki düğmeye basması istenerek yapılır.
  • Beyin Sapı Cevaplı Odyometri: Kulağa yollanan elektriksel dalgalar ile iç kulağın ve beyin sapının verdiği tepkilere bakılır. İşitme ile ilgili en kapsamlı bilgiyi bu test vermektedir. Bu testi yapmak için doktorların belirli bir uzmanlığa ve tecrübeye sahip olması gerekmektedir.
  • Stapes Refleksi Ölçümü: Kulağa prob takılır ve ses dalgaları ile üzengi kemiğinin titreşimine bakılır. Bu sayede bir ölçüm gerçekleşir.

Yapılan testler ile bireyin işitme sağlığının ne kadar bozulduğu belirlenir. Duruma göre ilaç kullanımı veya işitme cihazı kullanılarak işitme sağlığı iyileştirilmeye yönelik tedavi uygulanır.

İlgili Mesajlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir