Yaşlılarda İşitme Kaybı
Yaşlılarda işitme kaybı sıkça rastlanan bir durumdur. Genellikle 60 yaştan sonra ortaya çıkmaya başlar. Her iki kulakta da simetrik şekilde işitme sorunu oluşur. Çoğunlukla rahatsız edici değildir. Fakat zaman ile belli belirsiz çınlamalar duyulmaya başlar. Başlarda algılanamaması oldukça normaldir. Bu şekilde işitme kayıpları ortalama yapmak gerekirse 65 – 75 yaş aralığında her 4 bireyden 1’inde görülmektedir. Ayrıca bu sayı 75 yaş üstü için her 2 kişiden 1’inde olarak devam etmektedir.
Yaşlılarda İşitme Kaybı Belirtileri
Yaşlılarda işitme kaybı yaş ilerledikçe ortaya çıkar. Tüm vücudumuzda oluşabilecek sorunlar gibi işitme duyusu zaman ile zayıfladığı için bu da görülebilecek bir sorundur. Yaşlılık tipi işitme kaybına ” Presbiakuzi ” denmektedir. Bu işitme tipinin üç temel sebebi olduğu bilinmektedir.
- Beyindeki işitme merkezinin işlevinin zayıflaması.
- Kulakta buluna damarların zayıflayıp artık eskisi gibi kan taşıyamaması.
- Kulakta bulunan işitme sinirlerinin ileri yaş ile birlikte artık özelliğini kaybetmesi.
Başlarda konuşmayı anlamadaki değişiklikler fark edilemezdir. Yavaş yavaş sessiz harflerin anlaşılmasında zorluklar yaşanır. Sonrasında konuşmayı anlamada aksamalar görülmeye başlar. ” Bireyler bunu genelde duyuyorum fakat anlamıyorum şeklinde ifade ederler.” Konuşmaların çoğunu tam algılayamadıkları, kelime veya cümleleri tekrar ettirdikleri için yavaş yavaş sosyal hayatın dışına çıkmaya başlarlar.
Çoğunluk ile her iki kulakta birden eşit zamanda ve kademeli olarak görülmesi nedeniyle yaşlılarda işitme kaybı hastaları işitme duyularını yitirmekte olduklarını genelde fark edemeyebilirler.
Kulak Çınlaması
Kulak çınlaması bilimsel adı ile ” Tinnitus ”. Bireyin dış faktörlerden herhangi bir ses olmaksızın işittiği anormal bir ses olarak bilinir. Kulak çınlaması bir hastalık değil aksine bir şikayettir. Yaşlıların % 33’ünü kapsayan işitme sisteminin en yaygın sorunu budur. Genelde bireyler sesi tanımlamak için ” vızıltı, çınlama, ıslık sesi ve su çağlaması ” ifadelerini kullandıkları görülmüştür. Ne yazık ki kulak çınlaması sorununu çok az insan nadiren fark edebiliyor. Genelde sessiz bir ortamda iken belirtiyi fark ettikleri kayda geçilmiştir. Bu gibi bir problemler ile karşılaştığınızda geç olmadan KBB doktoruna görünmeniz erken teşhis için son derece önem içermektedir.
Yaşlılarda İşitme Kaybının Önlemi
Bireyler yaş aldıkça kulakta duyma yetisini kaybetmeye başladıkları yadsınamaz bir gerçektir. Kulaklarda çınlama veya uğultu olabilir. Bunlar yaşlanmanın beraberinde getirdiği doğal bir süreçtir. Fakat mutlaka doktora gidip görünmekte fayda vardır. Çünkü bu sonradan oluşan çınlama vb. sesler başka ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabileceğini unutmamak lazım. Bu sorunların daha fazla ilerlemesinin önüne geçebilmek ya da geciktirebilmek adına yapabileceğiniz bir kaç şey vardır.
- Yüksek sesli, gürültülü ortamlara ve sese çok maruz kalmamaya çalışın.
- İşitme sağlığınız için doktorunuzun vermediği ilaç almayın ve bilinçsizce tedavi olduğunu düşündüğünüz yöntemleri denemeyin.
- Kulak yolunda oluşan salgı hastalık olarak algılanmamalı fakat bu salgı fazlaca birikip kulak yolunu tıkıyorsa mutlaka temizletilmelidir.
Sağlık bazı durumlarda geri kazanılması imkansız veya oldukça zor bir süreç olabilir. Hasarlı şekilde duyma kaybınız yoksa ve erkenden doktorunuz ile görüşme sağlarsanız kulak işitme cihazı kullanmak zorunda kalmayabilirsiniz. Bu yüzden sağlık problemlerinizi ihmal etmeden, geciktirmeden sorunların erken teşhisi için geç olmadan harekete geçmeniz kendiniz için yapacağınız en doğru davranış olacaktır.
1 thoughts on “Yaşlılarda İşitme Kaybı”