İşitme cihazları, Sağlık

İşitme Kaybı Derecesi

işitme kaybı derecesi nedir

İşitme Kaybı Derecesi

İşitme kaybı derecesi nedir? İşitme kaybı derecesi hangi durumlarda işitme cihazı kullanmayı gerektirir? Hangi bireyler işitme cihazı kullanmak için uygundur gibi sorular ve işitme sağlığı ile ilgili tüm merak ettiğiniz bilgiler için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

işitme kaç desibel
İşitme Kaybı Derecesi Nedir?

Ülkemizde hiç işitme testi olmamış orta yaş birey sayısı ne yazık ki 2/1’lik bir bölümü kapsamaktadır. Ancak son zamanlarda sağlık konusu daha sık tutulduğu için yeni doğanlara bu test her hastanede yapılmaktadır. Bunun sebebi ise olası bir işitme sorunu varsa erkenden teşhis ederek müdahale edebilmektir. Teknolojimizin ilerlemesi sayesinde artık testler oldukça kısa sürede ve kolay şekilde yapılarak tespitini yapmak mümkündür. Erken fark edilen sorunlar aslında bireye çok büyük bir hayat kalitesi kazandırmaktadır. Çünkü gelecekte ilerleyerek olası daha büyük sorunları ortadan kaldırmış olur.

İşitme kaybı derecesinin ölçümünde doktorlar ne yapılması gerektiğini kolayca tespit ederek hızla olayı çözüme ulaştırabilirler. Bu çözümler bazen ilaç, cerrahi ameliyat ya da işitme cihazı takılması ile halledilmektedir. İşitme sağlığımızı desibel işitme düzeyi ya da dB HL olarak ölçüm yapılmaktadır. Olası bir işitme kaybının hangi kulakta olduğunu belirlemek için her iki kulağa da aynı testler yapılmaktadır. Bu testler sayesinde işitme düzeyiniz göz önünde bulundurularak hafif, orta, ileri ve çok ileri olarak işitme sağlığınız sınıflandırılmaktadır.

İşitme dereceleri seslerden tamamen yalıtım yapılmış odada gerçekleşmektedir. Odyometre cihazı kullanılarak yapılmaktadır. Pes seslerinden tizlere doğru bireye 250 ila 8000 hz frekans aralığında kademe ile sesler dinletilmektedir. İşitme dereceleri ise şu şekilde sıralanmaktadır;

Normal İşitme; 20 dHBL’ ye kadar olan sesleri işitmeye normal işitme,

Çok Hafif İşitme Kaybı; 26 – 40 dB HL arsında olana çok hafif işitme kaybı,

Hafif İşitme Kaybı; 41 – 55 dB HL olarak belirlenir. Bu işitme kaybında yüksek sesli ortamlarda konuşulan diyalogları zor duyma olarak belirleyebiliriz.

Orta İşitme Kaybı; 56 – 70 dB HL olarak belirlenir. Bu tip bir işitme sorunundan artık işitme cihazına ihtiyaç duyulur.

İleri Düzey İşitme Kaybı; 71 – 90 dB HL olarak belirlenir. Bu durumda implant veya güçlü bir işitme cihazı takılması gerekmektedir.

Çok İleri Düzey İşitme Kaybı; 91 dB HL ve üzeridir. Koklear implant kullanılarak tedavi edilebilir ya da bireyler dudak okuyarak ve işaret dili kullanarak iletişimlerini sağlayabilmektedirler.

işitme kaybı tedavisi

İşitme Kaybı Tedavisi

İşitme kayıpları için bir çok tedavi yöntemi vardır. İşitme kaybı sebeplerine bağlı olarak geliştirilmiş işitme cihazlarından ilaç tedavilerine kadar geniş seçenekler mevcuttur. Bazı işitme sorunları hemen bir çözüme kavuşturulabilirken bazıları ise uzun vadeler gerektirebilir. İşitme sağlığını korumak adına 85 desibel ses ve üzerinde bulunan seslerden olabildiğince uzak durmanız gerekmektedir. Yoğun gürültülü ve yüksek seslere uzun süre boyunca maruz kalmak sağlığınızı zaman içerisinde etkileyerek zarar verebilmektedir. Sağlıcakla kalın.

İlgili Mesajlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir