Kulak Nezlesi
Kulak nezlesi nedir? Hangi belirtiler ile anlaşılabilir? Tedavisi nasıl yapılır ve bunun gibi bir çok sorunun cevabı için metnimizi okuyarak bilgilenebilirsiniz. Kulak nezlesi çocukluk çağının hastalığı olarak bilinmektedir. Çoğunluk ile 4 ve 6 yaşları arasında görülmektedir. Aslında bu hastalık yine çocukluk çağında çocuklarda sıklık ile görülen orta kulak iltihabı ile çok fazla karıştırılmaktadır. Ancak belirtileri ve etkileri birbirinden tamamen farklıdır. Orta kulak iltihabı oldukça ciddi ve iyileşmesi hastalığın ilerlemesine bağlı olarak belli bir süreç isterken Kulak nezlesinde işler biraz daha kolay ve ebeveynleri rahatlatacak türdendir.
Kulak zarı arkasında, yani orta kulak boşluğunda iltihap olmadan sıvı birikmesi ile oluşur. Hasta olan kişide tek belirti görülmektedir. Bazen hiç bir belirti hissedilmez ve normal bir muayene esnasında fark edilerek tanı konulmaktadır. Küçük yaştaki çocuklarda orta kulak ile östaki kanalı gelişimini henüz tamamlayamadığı için genellik ile çocuklarda karşılaşılan bir durum olarak görülmektedir. Ancak yetişkinlerde çok nadir de olsa görülmektedir.
Kulak Nezlesinin Belirtileri
Daha önce de belirttiğimiz gibi orta kulak iltihabı ile sıkça karıştırılan bir hastalık olduğu ve vereceğimiz bilgiler doğrultusunda ayırt edebilmeniz için sıralayacağız. Öncelikle orta kulak iltihabı belirtileri olarak iltihap oluşu, kulak zarına hasar verir, kulak zarında şişlik olur, yoğun bir ağrı gözlemlenir, işitme kaybı yaşanır, kulakta şişkinlik ve kızarıklık meydana gelir. Kulak nezlesinde ise sadece işitme kaybı oluşmaktadır.
Daha küçük olan çocuklar bu sıkıntıyı size ifade edemedikleri için çoğunluk ile sürekli kulakları ile oynarlar. İşitme kaybı az, orta ve yüksek olarak hastalığın ilerleme süresine bağlı şekilde değişkenlik gösterebilmektedir. Hafif işitme kaybı aslında adı gibi hafife alınacak bir durum değildir. Çünkü gün içerisinde yapılan konuşmaları kaçırmalarına sebep olur. Hastalığın fark edilmemesi dahilinde ise çocuğun konuşma, anlama, entelektüel fonksiyonlarında ve zihin gelişiminde gerilikler görülmesi söz konusudur.
İşitme kaybı yaşayan çocuklar genellikle televizyonu yüksek ses ile izlerler. Veya yüksek ses ile konuşurlar. İşitme kaybının bir diğer olumsuz yanı ise derslerini iyi dinleyemedikleri için başarı oranları düşer, sosyalleşme konusunda zorluk ve konuşmalarında aksama yaşayabilirler.
Tanı ve Tedavi
Tanı olarak kişisel ifade yetersizliği ve konuşulanı tam anlamı ile idrak edememe olarak değerlendirmekteyiz. Hastalara orta kulak basıncı ve işitme testi yapılmaktadır. Tedavi olarak ise 3 çeşit tedavi türü vardır. Bunlar hastalığın ilerlemesine bağlı olarak uygulanır. İlk olarak ”Konservatif Tedavi” yani orta kulağın normal havalanması sağlanır. İkinci ise ”İlaç Tedavisi” yani 10 ila 15 güne kadar yayılan bir süreçtir. Son olarak ise ”Cerrahi Tedavi” bu tedavi yöntemi geç fark edilen ve işitme kaybı ilerlemiş hastalara tüp takılması için kullanılmaktadır.