Sağlık

Kulak Temizliği

kulak temizliği nasıl yapılır

Kulak Temizliği

Kulak temizliği çok önemsenmese de son derece dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bir çok insan kulaklarını ya hiç temizlemiyor ya da yanlış temizleyerek kendine zarar veriyor. Bunun sebebi ise kulak temizlemenin nasıl yapılacağını bilmiyor oluşudur. Kulağımızda biriken kirli hava ve çevresel faktörlerden dolayı toz, bakteri ve kir parçacıkları yanı sıra kulağımızın korunmasını sağlayan ve vücudumuzun oluşturduğu bir salgı da bulunmaktadır.

Ancak bir çok kişi kulağını temizlerken kulağımızı koruması için vücudumuzun ürettiği salgıyı da temizlediğinden dolayı kulağımız korumasız kalır. Bu sebepten dolayı ise kulağımız hastalık kapmaya açık hale gelir ve dışarıdan gelecek olan faktörlere karşı kendini savunamaz. Koruma kalkanı olmayan kulak çeşitli hastalıklara açık hale gelir.

Ayrıca yine kulak temizlerken yapılan bir yanlış ise şu ki kulak temizleme pamuğunu yanlış kullanmak. Kulağımızı temizleyelim derken sadece üzerine yapışan kirleri alabiliyorsunuz. Bunun dışında kulakta kalan diğer kirleri içeri itmiş oluyorsunuz. Bu ise zaman ile tıkanmaya sebep olarak başka kulak sorunları ve hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Kulak Kiri Nedir?

Dışarıdan gelen kirli hava ve çevresel faktörlerden dolayı toz, kir ve çeşitli mikro bakterinin kulak salgımız ile karışması ile oluşmaktadır. Tıpta olan adı ile buşondur. Kulak salgımız yani buşon dışarıdan gelen tozu ve kiri kulak zarımıza kaçmaması için kulak derimizin altından koruyucu olarak salgılanmaktadır. İşlevini tamamlayan bu salgı kuruyarak kir görünümünü kazanır. Bunu temizlemek ise kulağımızı hastalıklara açık hale getirerek savunmasız bırakır. Kulağımızın bu salgıyı salgılamasındaki sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz.

kulak kiri belirtileri

  • Denize, havuza ve duşa girdikten sonra buşonun şişmesi,
  • Tozlu ve kirli ortamlarda uzun süre vakit geçirmek,
  • Kulağın sürekli olarak yabancı ve sert cisimler ile temizlenmeye çalışılması,
  • Dış kulak yolundaki buşonun kulak dışına atılamaması,
  • İşitme cihazı, tıkaç ya da kulaklık kullanımı

Kulak Kiri Belirtileri

Kulak temizliğinde yapılan yanlışlardan dolayı veya serumen salgısının kulak yapısından dolayı dışarı atılamama gibi durumlar ile karşı karşıya kalınabiliyor. Bu ise bireylere rahatsızlık verici durumlar olarak karşılarına çıkıyor ve zaman ile kulağa zarar vermeye başlıyor. Kulak içinde fazla kir olduğu ve biriktiğini anlamak için aşağıda belirtilenleri okuyarak bilgilenebilirsiniz.

Bu gibi rahatsız edici sorunlar yaşıyorsanız muhakkak doktora görünmeniz gerekmektedir.

Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?

Öncelikle bilmeniz gereken şey kulak evde temizlenebilecek bir organ değildir. Kulak temizliği oldukça dikkatli ve profesyonel şekilde yapılmalıdır. Bunun için bir cihaz vardır. Bu cihaz ile alanında uzman olan kişiler tarafından temizleme işlemi yapılmalıdır. Kulak temizleme pamukları sanıldığı gibi kulak içerisine sokulmamalıdır. Sadece duş, havuz ve deniz sonrası kulak kepçesi temizlenmelidir. Aksi halde sadece kulakta bulunan kir, toz, su ve salgı karışımını kulağınızın dibine iterek tıkamış ve sağlığınıza zarar vermiş olursunuz. Sağlığınız için doğru olanı yapmalı ve alanında uzman doktorlara giderek yardım almalısınız.

İlgili Mesajlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir