Sağlık

Kulak Çınlaması

kulak çınlaması

Kulak Çınlaması

Kulak çınlaması nedir? Neden olur? Tek kulakta ya da iki tarafta da görülebilir. Oldukça rahatsız edici olan bir durumdur. Duyulan çınlama dışarıdan gelen bir ses olmadığı için başka insanlar bu sesi duyamazlar. Çok rastlanan bir durum olan kulak çınlamaları çocuklarda da görülebilmektedir. Ancak bu durum yaşlı ve yetişkin bireylerde daha sık rastlanmaktadır. Çocuk ve yetişkin nüfusunda kulak çınlama sorunu yaşayan bireylerin sayısı % 18 iken yaşlılarda % 35 oranında geniş bir kitleye sahiptir.

Değişik sebeplere bağlı olarak duyulan çınlama uzun süre yüksek sese maruz kaldıktan sonra veya çok sessiz bir ortamda belli bir süre bulunduktan sonra duyulabilir. Ayrıca travma sonrası kulak çınlaması da görülebilmektedir. Genelde yaşın ilerlemesi ile ilgili olan bu problem tanı koyulduktan sonra uygun tedavi ile iyileşme sağlayabilir.

kulak çınlaması nedir

Kulak Çınlaması Nedir?

Tıpta geçen adı ile ”tinnitus” bireyin psikolojik bir sorunu ve akustik bir uyaranının olmamasına rağmen dışarıdan insanların duyamadığı olmayan bir sesi duymasıdır. Çınlama kimi birey için şiddetli iken kimi için de hafif olabiliyor. Ayrıca duyulan sadece çınlama gibi değil aynı zamanda uğultu, hışırdama ya da ıslık vb. gibi de duyulabilir. Bu sesler nadiren de olsa bazı durumlarda bireyin psikolojisini bozacak, ruh sağlığını etkileyebilecek kadar şiddetli, dayanılmaz ve rahatsız edici olabilmektedir. Bu durum zaman içerisinde bireyi yıpratacak noktalara getirebilir.

Kulak çınlamasının tehlikeli olabileceği durumlar da vardır. Durduk yere bir anda çıkan çınlama hızlı bir şekilde ilerleyerek devam ediyor ayrıca bunu baş dönmesi, denge problemi, işitme kaybı ve baş ağrısı takip ediyorsa durum oldukça ciddi olabilir. Beyinde olabilecek bir tümör de kendini kulak çınlaması ile gösterebilir. Özellikle çocuklarda yaygın olarak görülen orta kulak iltihabı ya da orta kulak enfeksiyonu olarak da bilinen hastalıkta çınlama duyulduğu da bilinmektedir. Ancak çocuklar bu durumun farkına varamayabilir bu yüzden düzenli muayene çok önemlidir. Ayrıca bu bulgulara rastlandığında ertelemeden doktora görünmek çok önemlidir.

Kulak Çınlamasının Nedenleri

Kulak çınlamasının nedenleri arasında bir çok farklı sebep ve altında yatan neden olabilmektedir. Normal kulak çınlaması 5 dakikadan az sürüyorken işler ters gidiyorsa bu çok daha uzun ” saatler hatta günler” sürebilir. Sürekli kesintisiz olan kulak çınlaması ise işitme kaybı belirtilerinin habercisi olabilir. Kulak çınlamasının sebepleri arasında kulak kiri, kulağa yabancı bir cisim sokularak kulak zarının delinmesi, yüksek sese maruz kalmak, orta kulak iltihabı, kulakta sıvı birikmesi, iç kulağın hasar alması, kulakta bulunan kemikçikler ve kıkırdağın sertleşmesi de buna sebep olarak gösterilebilir.

kulak çınlamasının nedenleri

Bunlara ek olarak menopoz dönemi, alerji, meniere, kan basıncı değişimi, anemi, damar genişlemesi, kafa ve boyun travmaları, tiroid hastalıkları, işitme sinirlerini etkileyen ilaçların yanlış kullanımı gibi durumlarda da çınlamaya neden olduğu bilinmektedir. Ayrıca ”pilot, asker, müzisyen, dalgıç gibi” mesleği yüzünden gürültü ve basınca maruz kalan bireylerde de kulak çınlaması artmaktadır. Kemoterapi ilaçları ya da yüksek doz aspirin gibi ağır ilaçlar kullanmak da buna sebebiyet verebilmektedir. Bunun yanı sıra çınlamaya etki eden ve sebep olabilecek maddeleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Yaşlanma ile birlikte gelen işitme kaybı
  • Tansiyon ve kolestrol yüksekliği
  • Kulak salgısında fazlaca artış
  • Orta kulakta meydana gelen kas spazmı
  • Baş ve boyun çevresinde oluşan yaralanmalar
  • Meniere hastalığı
  • Çene ve eklem hastalıkları
  • Kulak iltihapları
  • Beyin bölgesinde oluşan tümör
  • Kansızlık

Belirtilen tüm bu maddeleri bir etki olarak görebiliriz. Sebep her ne olursa olsun kulak çınlaması gözardı edilecek bir rahatsızlık değildir. Çınlamayı fark ettiğiniz anda kendiniz müdahale etmeden doktorunuza görünmeyi ihmal etmeyin.

İlgili Mesajlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir