Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak burun boğaz hastalıkları kısaca KBB olarak bilinmektedir. Peki KBB nedir? Vücudumuzun hangi bölümlerine bakar ve ilgilenirler? Kulak, burun ve boğaz alanların tüm hastalıkları ile ilgilenen bir tıp uzmanlık alanıdır. KBB doktorları baş, boyun, kulak, burun, boğaz hastalıklarını teşhis ve tedavi eder. Ayrıca işitme kaybı ve denge bozuklukları gibi ilgili sorunlarla da ilgilenirler. KBB doktorları, odyoloji (işitme), rinoloji (burun), larengoloji (ses kutusu) ve kulak burun boğaz (kulaklar) dahil olmak üzere çeşitli alanlarda uzmandır.
KBB Hastalıkları Nelerdir?
Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanları, daha ciddi veya yaşamı tehdit edici hale gelmelerini önlemek için her türlü durumu teşhis etmek üzere eğitilmiştir. KBB doktorları, hastalarına kapsamlı bakım sağlamak için genellikle göz doktorları ve plastik cerrahlar gibi diğer uzmanlarla yakın işbirliği içinde çalışır. Oldukça geniş kapsamlı olan bu alanın hastalıkları nelerdir?
En yaygın KBB hastalıkları tonsilit (bademcik enfeksiyonu), farenjit, kronik rinosinüzit (CRS), alerjik rinit ve orta kulak iltihabıdır. KRS, sekiz haftadan uzun süren sinüs iltihabıdır. Rinosinüzit, burun veya sinüslerdeki viral veya bakteriyel bir enfeksiyondan veya toz akarları, küf ve evcil hayvan kepeği gibi alerjenlerden kaynaklanabilir. Alerjik rinit, burun tıkanıklığı, burun ve boğazda kaşıntı, hapşırma, şeffaf akıntı ile geniz akıntısı ve bazen de burun akıntısına neden olan bir alerjidir. Kulak çınlaması ve işitme sorunları da kontrol edilir. Orta kulak iltihabı, kulak zarınızın arkasındaki boşlukta sıvının biriktiği bir orta kulak enfeksiyonudur.
Bunların yanı sıra yine sıkça rastlanan kulak burun boğaz hastalıkları; Anosmi (Koku alamamak- Koku körlüğü), domuz gribi, dudak kanseri (dudak tümörü), gırtlak kanseri, grip, kabakulak, konka hipertrofisi (Burun eti büyümesi), meniere hastalığı, otoskleroz (iç kulak kireçlenmesi), saman nezlesi, tükürük bezi kanseri ve uyku apnesi olarak sıralayabiliriz.
Hem işitme, denge, koku ve tat gibi duyu organları hem de ses, konuşma, solunum ve yutma fonksiyonlarındaki bozukluklar ile ilgilenirler. Ayrıca yüz ve boyunda kazalar, şekil bozuklukları veya tümörler sonucu oluşan şekil bozuklukları da incelenmektedir. Kulak, burun ve boğaz hastalıklarına sebep olarak virüsler, bakteriler, mantarlar ya da alerjiler gösterilmektedir. Hastalığın türüne ve ne kadar ilerlediğine bağlı olarak tedavi ve müdahaleler farklılık gösterebilmektedir.
Genel ve Pediatrik KBB Nedir?
Genel KBB; Otorinolaringoloji, kulak, burun ve boğaz rahatsızlıklarıyla ilgilenen tıbbi bir uzmanlık alanıdır. KBB doktorları baş, boyun ve üst göğüs bölgesi hastalıklarını ve yaralanmalarını teşhis ve tedavi eder.
Pediatrik KBB; Çocukların ve bebeklerin kulak burun boğaz rahatsızlıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen bir tıp uzmanlık alanıdır. Pediatrik hava yolu sorunları, işitme kaybı, baş dönmesi, konuşma ve dilde gelişimsel sorunlar, yutma güçlüğü, kronik sinüzit, horlama sorunları vb. tanı ve tedavisinde uzmandırlar. Çocuklara doğumdan ergenliğe kadar bakım sağlarlar. Pediatrik Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanları, mevcut olabilecek altta yatan durumları teşhis etmek için pediatrik nörologlar veya pediatrik kardiyologlar gibi diğer uzmanlarla yakın işbirliği içinde çalışır.
KBB Ameliyatları Nelerdir?
Kulak burun boğaz hastalıkları cerrahı, kulak, burun veya boğaz durumunuzun bu bölgelerden birindeki bir sorundan mı yoksa altta yatan bir hastalıktan mı kaynaklandığını değerlendirecektir. Daha sonra semptomlarınızı hafifletmek ve yaşam kalitenizi artırmak için en uygun tedaviyi önereceklerdir. KBB cerrahı, alerjilerden veya kronik sinüzitten kaynaklanan basıncı ve tıkanıklığı hafifletmeye yardımcı olmak için sinüslerde ameliyat da yapabilir. KBB ameliyatları kulak, burun, boğaz veya boyun bölgesindeki anormallikleri düzeltmek için yapılır. Bu anormallikler doğuştan veya kazanılmış olabilir. Yaygın kulak burun boğaz hastalıkları ameliyatlarından bazıları şunlardır;
- Kulak Ameliyatı: Bu ameliyat işitme kaybı ve kulak çınlaması gibi sorunları tedavi etmek için kullanılır.
- Burun Ameliyatı: Bu ameliyat, septum deviasyonu, burun polipleri ve burun bölgesindeki diğer sorunları onarmak için kullanılır.
- Boğaz Ameliyatı: Bu ameliyat, travma veya enfeksiyon gibi çeşitli nedenlerle oluşan boğaz ağrısı, larenjit ve ses kısıklığının giderilmesinde kullanılır.
- Boyun Ameliyatı: Bu ameliyat, boyun bölgesindeki iyi huylu tümörleri çıkarmak için kullanılır.”
Bağışıklığınızın düşmesi ve sağlık durumunuzun kötüye gitmesi durumunda kesinlikle uzman doktorlara görünmeyi ihmal etmemelisiniz. Aksi halde yapılacak basit müdahaleler için bile geç kalmış olarak kendinizde kalıcı hasarlar bırakabilir ya da daha büyük müdahale ve zaman gerektiren bir döngüye kendinizi sokabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.
1 thoughts on “Kulak Burun Boğaz Hastalıkları”