Sağlık

Kulak Zarı Yırtılması

kulak zarı yırtılması

Kulak Zarı Yırtılması

Kulak zarı yırtılması nedir? Kulak zarı yırtılması nasıl olur? Orta kulak ve dış kulak yolu arasında onları birbirinden ayıran ufak dokuya kulak zarı denir. Kulak zarı kulak kanalının içinde bulunur. Ani basınç, kafa kemiğinde oluşan kırıklar, kulağa alınan sert darbeler ve kulak temizleme çubuğu gibi maddeler çok derine sokulduğu taktirde kulak zarının yırtılmasına sebebiyet verebilir. Kulak zarındaki yırtık nerede ve ne kadar olduğuna bağlı olarak duyma yetisini de engellemektedir. Kulağa alınan sert darbe ve travma sonucu kulak içerisinde bulunan ufak kemikler birbirinden ayrılabilir. Kemiklerin ayrılması sonucu ciddi işitme kaybı yaşanabilir ve bireyin iç kulağında zedelenme olduğu taktirde geri dönülemeyecek sonuçlar baş gösterebilir.

kulak zarı yırtılmasının belirtileri

Kulak Zarı Yırtılmasının Belirtileri

Kulağa dışarıdan gelen bir müdahale ile kulak zarında yırtık-delik oluştuğu taktirde birey çınlama, hışırdama ve uğultu gibi sesler duymaya başlar. Bazen kulakta akıntı olduğu da görülürken ayrıca baş dönmesi ve işitme kaybı da yaşanmaktadır. Bir çok hasta birey kulaktan gelen akıntıyı umursamadan yıllar geçirebilir fakat bu sadece başka sağlık sorunlarını da beraberinde getirerek durumun kötüye gitmesini sağlar. Kulak zarındaki yırtılma enfeksiyona yol açmadığı taktirde kendi kendine orta düzeyde iyileşme gösterebilir. Tedavi sürecinin hızlı ve etkili olabilmesi için kesinlikle KBB ” kulak, burun, boğaz” doktoruna görünmeniz gerekmektedir. Aksi halde her şey için geç kalabilirsiniz.

Kulak Zarı Yırtılmasının Nedeni Enfeksiyon Olabilir

Kulak zarındaki yırtılma sebeplerinden birisi de sıklıkla 6 ila 15 yaş aralığında görülen ayrıca yetişkin bireylerde de görülebilecek olan orta kulak enfeksiyonu olduğunu biliyor muydunuz? Nadir görülse de orta kulak iltihabı kulak zarının delinmesine neden olabilir. Bu enfeksiyonların bir kısmında kulak zarı delinerek iltihap dışarı akar ve kulakta kir, sıvı, akıntı olarak kendini gösterir. Erken tanı ve müdahale ile doku bozukluğu büyük ölçüde onarılıp kolaylıkla eski haline getirilebilir. Ancak geç kalınması durumunda tamiri mümkün değildir ve doku açık bir şekilde kalır.

Orta ve iç kulak arasında duvar görevi gören kulak zarı olmadığı için bireyde kulak çınlama ve uğultuları devam ederek zaman zaman akıntıya neden olur. Bu sürecin devamında ise kulak içerisinde bulunan ufak kemikçiklerde hasara neden olarak kemikçiklerin erimesi ile sağırlık kaçınılmaz son olacaktır.

kulak zarı yırtılması nasıl tedavi edilir

Kulak Zarı Yırtılması Nasıl Tedavi Edilir?

Kulak zarında oluşan yırtılma ve delinmeler çoğunlukla bir kaç haftada kendiliğinden iyileşirken bazen de kulak zarının iyileşmesi 4 aya kadar uzun bir sürece yayılabilir. Yırtık 6 hafta süresince kendini düzeltmez ise cerrahi operasyon ile müdahale edilmesi gerekir. Zarda oluşan delik kapatılmak için ilaç ve ya yama yöntemleri kullanılır. Genelde ilaç akıntıyı durdurmaya yaramaktadır. Yama yapıldığı halde oluşan delik kapanmıyor ise cerrahi müdahale gereklidir. İşitme kaybının yüksek olduğu durumlarda kulak kemikçiklerini iyileştirmek etmek ya da kulakta bulunan iltihabı temizlemek için ameliyat gerekebilmektedir. Hasarın ne boyutta olduğuna göre bu durum değişkenlik gösterir.

Kulak zarındaki yırtılma tedavi edilmediği taktirde ise kulak tüpünün çıkma veya düşmesi halinde kulak zarındaki yırtılma kapanmayabilir. Bu durumda ufak cerrahi müdahale ile yama yapılarak sorun giderilebilir. Sorun yaşadığınız taktirde uzman bir doktora başvurmaktan çekinmeyiniz. Erken teşhis ve müdahalenin hayatınızı büyük ölçüde etkileyerek sizler için konforlu bir yaşam sunduğunu bilmenizi isterim.

İlgili Mesajlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir