Kabakulak Nedir?
Kabakulak nedir ve belirtileri nelerdir? Kabakulak; virüslerin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Çocuklarda sıklıkla ”5 ve 9” yaşları arasında görülen çocukluk çağı hastalığıdır. Hastalığa yakalanan bireylerde menenjit ve işitme kaybı gibi komplikasyonlar görülebilmektedir. Kabakulak olan bireylere hastalık bulaşıcı olduğundan 10 gün kadar çok yaklaşılmaması gerekmektedir! MMR aşısı hastalığa hiç yakalanmadan bağışıklığınızı güçlendirir.
Kabakulak ” parotis bezleri” olarak bilinen büyük tükürük bezlerinde iltihap ve şişkinliğe sebep verir. Tükürük bezlerindeki şişlik ağrı, acı ve yutkunmada zorlanma gibi sorunlar yaratabilir. Parotis dışında yüzde bulunan 2 küçük tükürük bezi daha vardır ama bunlar kabakulak hastalığından çoğunlukla etkilenmezler. Ayrıca kabakulak; hastalığı testis, yumurtalık, pankreas ve meninks iltihaplanmasına da sebep verebilmektedir. Kabakulak hastalığına bir kere yakalanan birey bir daha aynı hastalığa yakalanmaz. Vücut bunun bağışıklığını hastalığı atlattığında kazanmış olur.
Kabakulak Nasıl Bulaşır?
Kabakulak nasıl bulaşır? Kabakulak nedir? Bu virüsü kapmış olan bireyler ile kendi sağlığınız için 10 gün kadar temastan kaçınılması gerekir. Hastalık öksürme, hapşırma ve hava yolu ile bulaşır. Hastalığa sahip bireylerin kişisel eşyalarını kullanmamalı ve kendi kişisel eşyalarınızı paylaşmamalısınız. Ayrıca tabak, çatal, bıçak, kaşık ve bardakları da ayrı tutulmalıdır. Hastalığın en bulaşıcı olduğu dönem hastalıktan 2 gün öncesi ve hastalık başlangıcının 4 gün sonrasıdır. Aşısını olmamış ya da virüse daha önce yakalanmamış her birey risk altındadır.
Kabakulak Belirtileri Nelerdir?
Kabakulak hastalığına yakalanmış bireylerde en belirgin olanı parotislerin yani tükürük bezlerinin şişmesidir. Bazı hastalarda ise belirtiler hiç kendini göstermeden ya da çok hafif ağrı ile de ilerleyebilir. Virüsün bulaşmasından 2 ila 3 hafta sonrasında belirtiler kendini gösterebilir. Virüs ile temas ettikten sonra belirtisiz kalınan sürece kuluçka dönemi diyebiliriz. Kabakulak hastalığının belirtileri;
- Çiğneme ve yutmada zorlanma
- Tükürük bezleri ya da parotislerin şişmesi
- Baş ve kas ağrıları
- Ateşlenme
- Mide bulantıları
- İştah kesilmesi
- Halsizlik ve yorgunluk
Hastaların çoğunda bu belirtiler görülürken bazı hastalarda da daha farklı olarak belirtiler şu şekilde kendini gösterebilir.
- Eklemlerde ağrı
- Karında hafif ağrı
- Ağız kuruluğu
- Şişlik olan bölgede ağrı
- Çiğneme ve yutma esnasında ağrı
Çocuğunuzda bu belirtilere denk geldiyseniz vakit kaybetmeden hastaneye götürmeli ve uzman bir doktora göstermelisiniz. Her beş bireyden birinde şişlik tek taraflı görülmektedir. Hastalık ilerledikçe şişlik sebebi ile yüzün asimetrisi bozularak kendini göstermeye başlar. 18 yaş üstü ergenlik sonrası kabakulak olan bireylerde ağrı çok daha şiddetli geçmektedir.
Kabakulak nedir bunu öğrendiğinize göre artık ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Hastalığa hiç yakalanmadan atlatmak için aşılarınızı olmayı unutmayın. Hastalığın belirtilerine rastladığınızda ise muhakkak doktorunuza görünün. Erken müdahale ve önlem almak her zaman daha olumlu sonuçlar ile dönerek hayatınızı kolaylaştırır.
1 thoughts on “Kabakulak Nedir?”