Sağlık

Kulak Çınlaması Belirtileri

kulak çınlaması belirtileri

Kulak Çınlaması Belirtileri

Kulak çınlaması belirtileri nelerdir? Neden kulağımız çınlar? Bu vücudumuzdaki hangi sorunun işaretidir? Kulak çınlamasının belirtileri ilk başta hafif ve tiz bir ses olarak duyulur. Bu zamanla ilerleyerek kalın ve boğuk bir sese dönüşebilir. Bazı bireylerde bu ses hışırdama, uluma, rüzgar sesi, çan sesi, su sesi, ıslık. tıslama ve zonklama gibi de duyulmaktadır. Çok rastlanmayan ve nadir görülen şey ise bu sesin müzikal tonda olmasıdır. Bu sesler zaman içerisinde bireyin ruh sağlığını etkileyerek sinir bozukluğu ve depresyon gibi durumlara sürükleyebilir. Ansiyetesini arttırabilir.

Subjektif kulak çınlamasında bu sesi bireyden başka duyabilen yoktur. Bu sesler bazen o kadar dayanılmaz bir hal alır ki odaklanma, konsantre güçlüğü ve işitme kaybı baş gösterir. Bireylerin genelinde bu çan sesi olarak duyumsanır. Bu çınlamalar gelip geçici de olabilir. Objektif kulak çınlamasında ise durum daha değişiktir. Gelen çınlama sesi ritmik ve rüzgar esintisi olarak duyumsanır. Ayrıca çınlamanın tonu da gün içerisinde değişebilmektedir. Çınlama bazen sadece gece sessizliğinde hafif duyuluyorken bazen de gün ortasında onca gürültüye nazaran duyulabilecek kadar yüksek olabilir.

kulak çınlaması çeşitleri

Kulak çınlamaları bazen başka hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Buna örnek olarak orta kulak enfeksiyonu oldukça yaygın olan bir hastalıktır. Kulak burun boğaz çevresinde oluşabilecek bir çok hastalık bunu yapabilir. Vücudumuzu iyi tanımak ve dinlemek bu konuda önemli bir husustur. Kulak çınlaması belirtileri arasında tümör, iltihap ve kapılan enfeksiyonlar kulak sinirini çevreliyor olabileceğinden aynı zamanda işitme kaybı da görülebilir. Kulak çınlamasının belirtileri en çok görülen meslekler arasında ise askeri personeller, endüstriyel alanda çalışanlar, yüksek gürültülü müzik ile uğraşanlar ve havacılık okumuş olan bireylerdir.

Kulak Çınlaması Çeşitleri

Kulak çınlaması çeşitleri çınlamanın nedenine, şiddetine ve sesin neye benzediğine göre ayrılır. Sesin neye benzediğine göre ele alırsak objektif ve subjektif olarak ikiye ayrılır. Objektif çınlama damar ve kalp rahatsızlıklarına bağlı olarak ele alınır. Pek rahatsız edici olmaz. Hafif, orta ve yüksek olarak sınıflandırılır. Subjektif çınlama ise kulak hastalıklarından kaynaklı aynı zamanda nörolojik ve metabolik olabilmektedir.

Kulak Çınlaması Tedavisi

Kulak çınlaması tedavisi bireyin hastalığına ve çınlamaların ne boyutta olduğun hatta kulak çınlaması belirtileri ne kadar erken sürede teşhis konduğuna göre dahil değişiklik göstermektedir. Detaylı bir muayene sonucunda kulak çınlaması belirtisine göre sebep bulunur. Bir çok farklı nedenden çınlama olabileceği için sonuca ulaşmak biraz zor olabilir. Ancak eğer işitme sinirlerine dokunan bir tümör veya yine işitme sinirlerini saran bir enfeksiyon var ise bu kolaylıkla teşhis edilebilir. Cerrahi müdahale ya da radyoterapi ile sorun halledilebilir.

kulak çınlaması tedavisi

Tanıya göre de tedavi yöntemlerini uygularken uzak durulması gereken bir kaç madde vardır. Bunlar; sigara alkol, asitli içecekler, tuzlu yiyecekler ve yüksek sesten uzak kalmak olarak sıralanmaktadır. Tedavi devam ederken iyi gelen ve yapılabilecek olan şey ise; egzersiz yapmaktır. Kulak çınlaması belirtileri için hemen çözüme ulaştıran bir ilaç henüz üretilmemiştir. Bunun yerine yatıştırıcı olarak nitelendirilebilecek ilaçların kullanımı çınlamayı hafifletir. Sorunun kaynağı bulunması ile tedavisi uygulanan hastanın şikayetleri zamanla son bulacaktır. Erken harekete geçmek ve erkenden sorunu teşhis ettirmek ilerleyebilecek sorunların önüne geçebilmek için oldukça önemlidir.

İlgili Mesajlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir