Sağlık

Kulak Hematomu

kulak hematomu nedir

Kulak Hematomu

Kulak hematomu aslında toplum içerisinde tüm yaş aralığında görülebilecek bir durumdur. Vücutta bulunan damarların hasar alması sonucu görülmektedir. Pek çok farklı çeşit hematom vardır. Hatta sadece insanlar için geçerli problem değildir. Hayvanlarda da rastlanılan bir sorundur. Elbette ciddi bir durumdur ve bu sorunun olabilecek yan etkileri de vardır. Ancak bazı hematomlar oldukça ciddidir bu yüzden erken müdahale edilmesi gerekmektedir.

Kulak Hematomu Nedir?

Kulağa alınan darbe ile kulak damarlarının zedelenerek kulağın dış kısmı yani kepçesinde bulunan kıkırdak derisi ve kıkırdak arasında kan toplanması olayıdır.  Aslında hematom kanın damardan çıkarak başka bir alanda toplanması ve şişliktir. Kıkırdak doku yayılmaya başlayarak kulak kepçesi biçimsiz şekli alır. Bu sorun kalıcıdır. Genellikle dövüş sporları ile ilgilenen insanlarda darbe alması sonucu sıklık ile görülmektedir. Deforme olarak kulak kepçesi kendi şeklini kaybeder ve karnabahar benzeri bir görünüm alır.

Hematom aslında bir çürüktür. İnsanlar gibi hayvanlarda özellikle köpeklerde rastlanmaktadır. Kulakta şişerek hatta kulak deliğini kapayabilir ve morluk oluşur. Tedavi edilmediği sürece eğer ciddi bir darbe varsa kulak tamamen işlevini yitirerek ölebilir. Kulak Hematomunun belirtileri ise; Kulakta oluşan şişkinlik, normalden fazla bir ağrı ve kulakta kızarıklık ile morarmadır.

kulak hematomu nasıl tedavi edilir

Kulak Hematomu Nasıl Tedavi Edilir?

Hematom olduğunu anlamak için doktorlar tarafından bir kaç test yapılır ve 1 hafta öncesine kadar kulağınıza bir darbe aldığınıza ve kaza geçirmiş olabilme durumunuza dair bilgilenmek için sorular sorararak hastalık tespit edilir. Küçük hematomlar ciddi olmayabilir ancak kulağı tıkayacak kadar şişen, moraran ve ağrısı olan hematomlar doktor müdahalesi ile iyileştirilebilir. Ancak erken müdahale ile mümkündür. Erken müdahale edilmediği ve geç kalındığı taktirde doğal bir iyileşme için kulak kanalının daraltılması gerekmektedir. Bu ise bireyi tüm hayatı boyunca kulak enfeksiyonlarına eğilimli ve açık hale getirmektedir.

Oluşan hematomun tedavisi sonrasında kulakta olabildiğince küçültülmeye çalışılsa da kesik gibi görünen bir yara izi kalacaktır. Tedavi etmek için hematomun durumuna bağlı olarak oldukça fazla yöntem uygulanabilir. Yaygın olan tedavi yönteminden bahsedecek olur isek”Aspirasyon” diyebiliriz. Aspirasyon uygulaması ile şırınga ile yapılmaktadır. Hastanın hematomundaki sıvı şırınga ile alınır. Aslında bu yöntem diğerlerine göre daha kolay ve az maliyetli olarak bilinendir.

Şunu da eklemek isterim ki hematomunuzu kendi halinde bırakırsanız evet kendi kendine iyileşebilir. Ancak müdahale edilmediği için kulak görselinde estetik açıdan hoş olmayacak şekilde deforme olarak bireyi bu görünüm rahatsız edebilir.

İlgili Mesajlar

1 thoughts on “Kulak Hematomu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir