Kolesteatom
Kolesteatom nedir? Neden olur? Tedavisi mümkün mü? Aslında her bireyin yaşamı boyunca karşılaşabileceği bir hastalık olarak tanımlayabiliriz. Elbette ki hızlı davranıldığı taktirde tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Bazı bireyler ne yazık ki evde bir başkasının sözüne güvenerek ya da kendi yöntemlerini uygulayarak kendilerini iyileştirmeye çalışabiliyor. Bu oldukça zararlı ve yapılmaması gereken bir davranıştır.
Karşılaşılan bir hastalıkta hastaneye giderek uzman bir doktora görünmelisiniz. Vücudunuzun ne kadar karmaşık ve dengeli dizayn edildiğini unutmamalısınız. Bilinçsizce yapacağınız her müdahalede kendinize zarar verme riskinizin olduğunu bilmeli ve buna uygun kararlar alarak hareket etmelisiniz.
Kolesteatom Nedir?
Kolesteatom kulak kanalındaki deriniz üzerindeki tabaka ve kulak zarının dış kısmında bulunan deri tabakasının orta kulakta bulunmasına denmektedir. Tırnak ve saçların ana maddesi olan aynı zamanda cildimize de sertliğini veren madde keratindir. Kulak kanalında ve zarın dış yüzeyinde de bulunmaktadır. Ancak keratin denilen bu bileşenin orta kulak boşluğuna gitmesi tehlike arz etmektedir. Çünkü keratin nasıl vücudumuzda canlı bir şekilde ilerleme kaydediyor ise orta kulak boşluğunda da sürekli büyümeye, gelişmeye ve yenilenmeye devam ederek bir kese veya yumak halini alacaktır.
Aslında bu bir ölü deri hücresidir ancak birikme yapmaktadır. Normalde bulunmaması gereken bir yerde olduğu için orta kulağa büyük ölçüde hasara sebebiyet verebilir. Orta kulak içerisine tutunarak büyüyerek gelişme gösteren bu bileşene kolesteatom adı verilmektedir. Hacmi büyüdükçe kulakta barındırdığı mikrop oranı da artmaktadır. Bunun sonucu ise enfeksiyon kapmasına neden olarak rahatsız edici bir hastalık haline gelmektedir.
Kolesteatom Belirtileri Nelerdir?
Belirtiler sıklıkla şu şekilde gerçekleşmektedir; hasta olan bireyler kulaklarında rahatsız edici ve kötü kokulu sıvı akıntısı yaşamaktadırlar. Hastalık ilerledikçe zamanla işitmede sorun yaşamaya başlarlar ve müdahale edilmediği sürece bu giderek artar. Baş dönmesi ve kulakta baskı hissiyatı yaşayabilirler. Eğer bu doku iç kulağa kadar ulaşırsa ne yazık ki geri dönülemeyecek işitme kayıpları yaşanır.
Ayrıca yine geç kalınmış müdahale yüzünden orta kulakta bulunan yüz sinirleri hasar görerek mimik kaybına hatta yüz felcine kadar uzanabilecek tehlikeli durumlar arz edebilir. Hatta hasar aldığı için erimeye başlayan kemikler kulaktan beyine, oradan ise beyinin arka kısmına ulaşıp beyinciğe zarar verebilir. Bu da bireylerin beyin apsesi ve menenjit gibi ciddi hastalıklara yakalanmasına sebep olabilir.
Teşhis ve Tedavi Süreci Nasıl İlerler?
Teşhisi için kesinlikle hastane de muayene olmanız gerekmektedir. Dışarıdan bakılan bir göz ile uzmanı olmayan insanlar tarafından anlaşılması mümkün değildir. Oluşan kist kulağın içerisinde yer aldığından dışarıdan görülemez. Tanıyı yapan doktorlar tarafından daha net sonuç almak için bilgisayarlı kulak tomografisine gerek duyulabilir.
Kolesteatom hastalığına ancak cerrahi operasyon ile müdahale edilebilmektedir. Operasyonun amacı kulakta oluşan keseyi oradan çıkarmaktır. Bu sayede bireyde oluşan enfeksiyon ve mikroplar da temizlenmiş olur. Aynı zamanda kese kalıcı bir hasar oluşturmadan işitme sağlığınızı kontrol altına almak için de cerrahi operasyon yapılmaktadır. Ancak kese fazlası ile büyümüş ve iç kulağa ulaşmış ise işitme sistemleriniz zarar gördüğü için bir çok operasyon sonrasında işitme cihazı kullanmanız gerekebilir.