Sağlık

Kulaktan Gelen Akıntı

kulaktan gelen akıntı

Kulaktan Gelen Akıntı

Kulaktan gelen akıntı nedir? Neden akıntı gelir? Kulaktan gelen akıntı halinde ne yapılması gerekir? Kulak kiri olarak bilinen kulak akıntısı dönem dönem pek çok bireyin başına gelebilmektedir. Gelen akıntıların sebebi kulak zarı yırtılması ya da kapılmış olunan enfeksiyonlar olarak gösterebiliriz. Bu akıntılar görülmeye başlandığı taktirde kulak çubuğu ile temizlemekten ve su ile yıkamaktan kaçınmalıyız. Derhal KBB ”kulak, burun, boğaz” bölümünden randevu alarak uzman bir hekime görünmeniz yapacağınız en doğru hareket olacaktır.

Kulağınız Burnunuz Gibi Akabilir

Kulaktan gelen akıntı burundan gelen akıntı ”mukus” gibi akabilir. Kulak akıntısı; kulak kirine bağlı vücudumuzun doğal olarak ürettiği yağın boşaltımı diyebiliriz. Kulak akıntısı da burun akıntısı gibi içeriğinde toz, kir, bakteri ve yabancı cisimler içerebilir. Kulaktan gelen akıntı genelde kronik orta kulak iltihabına, dış kulak yolu iltihabına, kulak kirine bağlı akıntılar olarak sıralanabilir. Tüm bunlar dışında kulağa gelen darbe sonucu kulak zarında delinme, yırtılma olması halinde de kulak akıntısı görülmektedir.

kulak kiri işitme kaybı yapar mı

Kulak Kiri İşitme Kaybı Yapar mı?

Kulaktan gelen akıntı sık rastlanan bir sorundur. Normalde kulakta salgılanan sıvıyı vücut kendi temizlemektedir. Ancak bazı bireylerde doğuştan olan bozukluk sonucu kulakta oluşan kir birikerek kendini temizleyememektedir. Bu da dış kulakta kir birikmesine sebebiyet verir. Böyle bir durumda kiri kulak çubuğu ile nazikçe ve kulak çubuğunu kulağın içine sokmadan dış kulağı temizleyebilir ya da doktorunuza temizletebilirsiniz.

Kulak çubuğunu kulağınızın içine sokmanız durumunda ise temizlemek yerine ne yazık ki tam tersi olarak kiri sadece iç kulağınıza doğru itmiş ve kiri içeri hapsetmiş dolayısı ile kulağınızın tıkanmasına sebep olmuş olursunuz. Bu da kulağınızın daha fazla akmasına ve rahatsızlığınızın devam etmesine neden oluyor. Düzenli kulak temizleme alışkanlığı doğru bir davranış değildir. Kulağınızda oluşan bir akıntı, tıkanıklık veya kir varsa bu durumu doktorunuza bildirmeli ve uzman olan kişilerin halletmesini beklemelisiniz.

Kulağa Su Kaçırmamaya Dikkat Edin!

Dış kulak iltihabında dış kulak yolu üzerinde görülen pul pul olma, kabuklanma veya egzama gibi durumlar alerji, kulağın kurcalanması ya da orta kulaktan gelen akıntı yüzünden kaynaklanıyor olabilir. Zaten var olan iltihaba dışarıdan yaptığımız müdahale kadar ıslanması da önemli bir sebeptir. Bu durumda pamuk veya tıkaç kullanılarak kulağa kaçabilecek olan su engellenmelidir.

Kulak enfeksiyonuna sahip olan bireylerin yaygın olarak yaptığı en büyük yanlış kaşıntı halinde kulağa kendilerinin kulak çubuğu vb. cisimler ile bilinçsizce ettiği müdahalelerdir. Bu yapılan davranış dış kulak yolunu tahrip ederek enfeksiyonun sadece çoğalmasına sebep verir. Ayrıca temas halinde bulaşıcı olan alerjiye yatkın kişilerde alerjik alt yapılı dış kulak yolu iltihapları da kulak sağlığını tehdit eden bir unsurdur.

Enfeksiyon veya iltihap ile karşılaşma durumunda kendi başınıza müdahale etmeden işi uzman kişilerin halletmesine izin vermelisiniz. Bazı kulak hastalıkları uzmanlar tarafından müdahale edilmediği ya da yanlış müdahale sonucu duyma bozukluğu ve sağırlığa kadar bireyi etkileyebilmektedir.

İlgili Mesajlar

2 thoughts on “Kulaktan Gelen Akıntı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir